De eerste week in NZ

Door: Gerard, Mieke, Jens, Mette en Vera

Blijf op de hoogte en volg Gerard, Mieke, Jens, Mette en Vera

09 Maart 2026 | Nieuw Zeeland, Lumsden

En hier is weer een verhaal! Weer veel beleeft in een week tijd… Leuk dat je meeleest met onze avonturen! Leuk als je ook een reactie of een appje stuurt, zodat we weten wie er meelezen [e-1f60a]

Dinsdagavond 24 feb, kwamen we in Queenstown aan. Hiervandaan is het ongeveer 1,5 uur rijden naar ons nieuwe huis. Hier kwamen we laat aan, nadat we even op ontdekkingstocht zijn gegaan, allemaal ons bedje ingekropen, om vervolgens heerlijk lang uit te slapen. Jens en Mette hebben een stapelbed en slapen samen op een kamer en Vera heeft een eigen slaapkamer, het grootste spook ’s nachts [e-1f60a]

We zouden rond half 11 opgehaald worden door Noortje (van de boerderij waar Gerard nu werkt) om met haar bij de sportdag op school te gaan kijken. We hebben kennis gemaakt met de drie jongste kinderen van Wilco en Noortje. Jens en Luke zijn al maatjes geworden. We hebben met de directrice van de school afgesproken dat we vrijdag in de middag een rondleiding

Na de lunch zijn we naar Invercargill gegaan. Hier hebben we weer van alles geregeld, zoals een telefoonabonnement. En aangezien de kasten nog leeg zijn hebben we een kar volgeladen met etenswaren. Zoveel boodschappen hebben we nog niet eerder in één keer gehaald. Tijdens het shoppen werden we gebeld door Jose, dat ze in Lumsden bij ons huis waren met ‘buren’ uit NL (Arno en Leon) helaas waren we er niet… gelukkig konden ze door de NL boeken die op de vloer lagen wel zien dat ze in het goede huis waren.

Donderdag had Gerard z’n 2e werkdag. de kids moesten even wennen dat papa er niet was toen ze wakker werden. Maar gelukkig komt hij thuis ontbijten rond 9 uur, dus konden we dat met z’n allen doen. Terwijl Gerard weer terug ging naar de boerderij hebben de kinderen een rustig thuisspeeldagje gehad. Jens en Mieke zijn een puzzel gestart, met heel veel lucht en dezelfde soort bloemen… Deze puzzel vonden we hier in de kast. Het verloop van de puzzel de dagen erna is dat Mieke puzzelt en de kids verwonderd kijken dat er toch weer een stukje af is. Fijn als straks de Jan van Haasteren puzzels met de dozen mee komen. [e-1f60a]

In de garage hebben we nog een skateboard en een fiets ontdekt, met dank aan Noortje!

Vrijdag heeft Gerard weer een dagje vrij, wel lekker beginnen met maar om en om werken [e-1f60a] Deze ochtend kregen we een niet zo fijn telefoontje. Barend belde ons op om te vertellen dat oma Mul helaas is overleden. Het was allemaal heel snel gegaan… We wisten met het afscheid nemen in NL dat er een kans was dat we haar alleen nog via de telefoon zouden spreken en zien. We hebben mede daarom bewust afscheid genomen, maar jeetje zeg dat dit al zo snel zou gebeuren. Ze vroeg ons toen nog of we met haar 100st verjaardag naar NL zouden komen. Omdat dit al met 3,5 jaar zou zijndurfde we geen belofte te doen. Een beetje verward beginnen we aan de dag.

Vanmorgen stond op de planning het dorp verkennen. We zijn gestart in de speeltuin! Die is goedgekeurd! Daarna hebben we de kringloopwinkel bezocht. Wonder boven wonder, stond hier een nette broodbakmachine, laat die nou op ons lijstje staan, nu nog op zoek naar een goed recept (we komen er na 2 technieken en 2 recepten, proberen achter dat het recept wat in de bakmachine in NL goed was, hier niet werkt.. maar dat komt vast goed) ook een Engels boek en een lamp voor bij Vera’s bed gevonden.Met onze buit vertrekken we weer naar huis. Alles is op loopafstand, iets wat wij niet gewend zijn! Na de lunch gaan we naar school (4 minuten lopen, incl de pony bij de buren in de tuin bewonderen!) en krijgen we een rondleiding. Er zitten ongeveer 100 kinderen op de school verdeeld over 5 lokalen. Op basis van de leeftijd worden de kinderen in een klas ingedeeld. Maandag gaan ze beginnen! Ze hebben er zin in! Elke vrijdagmiddag is er het laatste half uur de assembly. Hierbij zingen ze het volkslied, doet één klas een presentatie van wat ze hebben gemaakt of geoefend, vertellen ze wat er de volgende week gaat gebeuren en krijgen de kinderen die iets goed hebben gedaan een certificaat. Dit is elke vrijdag en hier mogen ouders en belangstellenden bij komen kijken. Wij zijn dus ook gebleven en de kids werden door Fleur (dochter van Wilco en Noortje) onder hun hoede genomen.

Nadat de school uit was, heeft Gerard ons de boerderij laten zien, waarna we bij Noortje en Wilco uitgenodigd waren om te komen eten. We waren er ruim op tijd zodat de kinderen konden spelen samen.Ze hebben 4 kinderen, Emma gaat al naar High school, Luke iets ouder als Jens, Fleur, iets ouder als Mette en Tim, tussen Mette en Vera in. Luke en Jens waren direct in de Lego verzonken, Mette en Fleur speelden buiten, Emma bekommerde zich om Vera en Tim probeerde bij allen mee te spelen. Het was een gezellige middag/avond leuk om de familie beter te leren kennen!

Zaterdag mocht Gerard weer aan het werk, na het ontbijt is Jens met hem meegegaan om nog weer met Luke te spelen. De meiden en Mieke zijn naar de speeltuin gegaan en hebben ingrediënten voor koekjes bakken gehaald. We zijn ’s avonds uitgenodigd voor de verjaardag van Simone en Cathelijne (we hebben hun 16 jaar geleden leren kennen toen we bij Centre Bush woonden, dus toen ze hoorden dat we weer in NZ waren, werden we uitgenodigd) het plan was om de zelfgebakken koekjes mee te nemen, alleen werd de uitvoering ietwat zwart.. moet nog even wennen aan de oven… maar er lijken er een paar goed te zijn, die durven we mee te nemen.. met de lunch komt Jens weer thuis, armen vol modder en met een bakje met vissen. Die hadden ze samen gevangen en het idee was om ze later die week in het dorp te gaan verkopen… (t is wat met dat ondernemerschap van onze kinderen…) mama hoopt stiekem dat ze dit idee vergeten, arme vissen in t dorp en arme mensen die niet weten wat ze ermee aan moeten…

’s middags gaan we met Noortje en de kinderen naar het zwembad in het dorp. (naast de school, dus ook zo’n 4 minuten lopen). ’s Avonds gaan we naar de verjaardag, het was heel gezellig om weer zoveel bekenden teug te zien! Zondag zijn we naar Balfour geweest, hier was een evenement met (oude) auto’s, een trekkertrek en kinderspelletjes.

Maandag was de eerste schooldag. Gerard was wat eerder terug voor ontbijt, zodat hij ook mee kon met wegbrengen. Ze hadden er zin in, huppelend gingen ze er heen. Eenmaal op school was het toch een beetje spannend, maar ze werden lief ontvangen door de juffen en andere kinderen. Om 15u was de school uit en kwamen er blije gezichtjes uit school gelopen. Om de week op maandag kunnen de kinderen met Lego bouwen in de bibliotheek. Hier zijn we ook naartoe gegaan. Je mocht zelf iets bouwen, of je kon meedoen in het thema. Dat was deze week oude gebouwen. Na een half uurtje bouwen, presenteerde de kinderen wat ze hadden gemaakt. Ze kregen gelukkig hulp van de Emma, Luke en Fleur. Het was een geslaagde middag! Dinsdag gingen ze weer vol goed moed naar school, aangekomen op school was het toch weer een beetje te spannend, maar ook nu was het mama weer gelukt om weg te gaan. In term 1, gaan de kinderen op dinsdag zwemmen. Beloofd om dan even te komen kijken. Dit half uurtje zwemmen, is vooral lekker spelen in het water. Het schijnt dat ze in term 4 les gaan krijgen van een instructeur. Maar aangezien ze alle drie hun NL zwemdiploma, hebben redden ze zich prima!

Al weer een hele lap tekst, dus de rest van de week komt in een nieuw verhaal [e-1f60a]

Groetjes, Jens, Mette, Vera, Gerard en Mieke

• 09 Maart 2026 - 19:33

Bianca Jansen:

Wauw! Wat een belevenissen weer voor jullie! Maar zo fijn te lezen dat het vooral positieve ervaringen zijn, ook al is het soms wat spannend. De onderwijsstructuur is zo anders dan in NL, maar klinkt zo goed. En super fijn dat ze NL-se maatjes hebben! Ik kijk alweer uit naar jullie volgende verslag ;-) !